Gratis verzending in Benelux, FR & DE vanaf €100. Rest van EU vanaf €150.

Over ons

The Vandal – Urban & Retro Cycling Gear

“A never-ending passion for cycling.”

Ons verhaal begint in 2013. Een passie voor de koers en grafische vormgeving komen samen in een ruw idee en een eerste print. The Vandal was geboren. Begin dat jaar kwamen we op de proppen met een eerste paar t-shirts volledig geïnspireerd door de koers en de fiets. We trokken onze stoute schoenen aan en gingen langs bij enkele popup’s en fietsenwinkels uit de buurt. Toch enigszins tot onze verbazing was het direct een bescheiden succes. Sindsdien hebben we veel werk gestoken in het uitbreiden van ons dealernetwerk in binnen en buitenland en werken we samen met meer dan 50 actieve dealers van de stille Kempen tot in Curaçao.

Onze droom is om in elke Europese hoofdstad een dealer te hebben en in elk continent aanwezig te zijn om onze passie voor de fiets te verspreiden! In 2014 zag onze eerste webshop het licht. Ondertussen zitten we aan de 4de update van onze online store en is dit meer dan een volwaardig verkoopkanaal geworden.

Sinds 2014 brengen we steeds een herfst/winter en een lente/zomer collectie uit. Deze breiden we uit door meerdere limited editions en capsule collecties door het jaar heen. De collecties bevatten shirts, sweaters en accessoires voor heren, dames en kids voor tijdens en na het fietsen.

Ook brengen we elk jaar een unieke cycling kit uit.

De filosofie

Vanaf dag 1 hebben we een ecologische manier van werken nagestreefd. Het textiel dat we gebruiken is steeds 100% organisch, ecologisch en fair wear of gerecycleerd en ondersteunt met de nodige certificaten van Fair Wear en de GOTS labels. Het drukwerk gebeurt in ons eigen atelier in Borgerhout of door onze lokale partners. Daarnaast produceren we ook 100% eigen shirts in Portugal, onder dezelfde Fair Wear omstandigheden. Dit alles is voor ons van essentieel belang. Zelfs ons verpakkingsmateriaal voldoet aan onze strenge eisen. Zo werken we zelden of nooit met plastic maar met gemakkelijk te recycleren materialen. Wash cool, line dry en don’t tumble dry zijn dan ook slogans die je in al onze verzenddozen zal terug vinden.

sAMENWERKINGEN

Doorheen de jaren hebben we tal van nieuwe connecties gelegd in het wielrennen die vaak tot heel leuke samenwerkingen hebben geleid. Zo zijn we 2 seizoenen casual kledingpartner geweest van Team Veranda Willems – Crelan. Wout van Aert, het boegbeeld van de ploeg, stond zo bijna elk weekend op het podium van de cross met onze podium cap. Dit kwam tot een persoonlijk hoogte punt toen hij in zijn eerste Strade Bianche op het podium stond met onze cap. Dit moment lag aan de basis van een verdere samenwerking tussen The Vandal en Wout en zijn vrouw Sarah. 

The Vandal is ook officieel partner van Belgian Cycling, We maken in samenwerking een collectie voor de fans van onze nationale ploeg die we via onze shop verkopen.

Sinds een klein jaar zijn we ook een samenwerking aangegaan met de huidige wereldkampioen Julian Alaphilippe. Voor hem maakten we ook een merchandise collectie die net wat meer heeft dan de doorsnee fan gear. Naast het ontwerpen in samenspraak met Julian zelf, doen we hier ook het beheer en de logistieke werken voor.

The Vandal team

Toon AKA "grimpeur"

Ik ben met The Vandal gestart in de herfst van 2012 (officieel is dit 2013 geworden ;). Hiervoor was ik al een tijd bezig met het restaureren van oude raceframes die ik zandstraalde en daarna beschilderde op een onorthodoxe creatieve manier, zo is er de Gazetto Dello Sport fiets (staat momenteel in Manuvel in Lier, en de polkadot fiets die je in ons atelier kan bekijken) maar evenzeer met grafisch vormgeving. Deze 2 passies hebben er voor gezorgd dat The Vandal is uitgegroeid tot het volwaardige kledingmerk dat het de dag van vandaag is. Mijn liefde voor de fiets is tot ontluiking gekomen door mijn grootvader. Bij hem op de schoot leerde ik koersen als de Ronde en de Tour kennen en renners als Museeuw, Indurain en Röminger. Die interesse bloeide al gauw tot een passie voor zowel de fiets als de koers. Op mijn 16de bouwde ik dan mijn eerste echte koersfiets op uit oude, gekregen onderdelen en we waren vertrokken! Naast fietsreizen overal in  Europa, Marokko en Thailand probeer ik jaarlijks ook mijn kilometers te malen. Dit zowel op de gravel-, mountainbike als koersfiets. Zo staat LBL jaarlijks op het programma, net als een 5-daags MTB-weekend met de boys en ben ik niet vies van de langere gravel ritjes of kanaalknallen met TEAM O.M.

about us toon

Nickname: El Diablo De La Montagne

Mooiste koers: De Ronde Van Vlaanderen

Ultieme coureur: VDB

Favoriete The Vandal item: De Ventoux Cycling Kit

Jeroen AKA "puncheur"

about us jeroen

Nickname: Jerry

Mooiste koers: Parijs Roubaix

Ultieme coureur: Sep Vanmarcke

Favoriete The Vandal item: Mijn bordeaux Bear sweater Golden classic

Mijn naam is Jeroen, parttime boomverzorger, parttime medewerker bij The Vandal. Al 8 jaar aan het werk in de bomen maar nog maar een paar maanden als zelfstandige. Bij de overstap naar zelfstandige had ik nood aan afwisseling dus ben ik met mijn jarenlange vriend Toon gaan babbelen. Ik wou eens iets totaal anders doen. Een nieuwe uitdaging die ik kon combineren met mijn bomenwerk en die vond ik bij The Vandal. Ik volg de koers al jaren, het kan ook moeilijk anders want in onze vriendenclub wordt er over bijna niets anders gepraat. Zelf ben ik geen fervent coureur maar ik volg het wel vanuit de zetel, een sofa coureur zoals ze zeggen. Ik ga wel graag met mn trekkingfiets op reis. Zoals enkele jaren geleden dwars door Frankrijk van de Middellandse Zee tot de Atlantische Oceaan samen met Toon. Mijn favoriete koers is Parijs-Roubaix. Geen enkel andere koers die elk jaar zo veel spanning brengt. De renners op volle snelheid over de kasseien zien denderen, is een waar genot en niemand die dit beter kan dan Sep Vanmarcke. Ik geloof nog steeds dat hij het in zich heeft om deze koers te winnen!

nils aka "rouleur"

Ondertussen al vijf jaar geleden bracht, zeg maar het lot, Toon en zijn The Vandal op mijn pad. We kenden elkaar al wel lang voordien van bij de scouts en gemeenschappelijke vrienden. Ik begon mondjesmaat Toon te verlichten van wat taken zoals sociale media en webshoporders maken tijdens zijn vakantie. Ondertussen hebben we samen al vele waters doorzwommen of misschien eerder veel koersen overleefd! Koers is voor mij nostalgie en kameraadschap. Samen koers kijken en de emoties die daarmee gepaard gaan, vind ik één van de mooiere dingen in het leven. Tom Boonen op de velodroom in Parijs-Roubaix zien verliezen was een ervaring die ik deelde met mijn beste vrienden en die mij altijd zal bijblijven.

about us nils

Nickname: diecie

Mooiste koers: Strade Bianche

Ultieme coureur: Tom Boonen

Favoriete The Vandal item: Sofa Coureur joggingbroek

simon AKA "baroudeur"

about us simon

Nickname: Dukechni

Mooiste koers: Parijs-Roubaix

Ultieme coureur: Tom Boonen

Favoriete The Vandal item: De VDB t-shirt

In 2019 was ik bezig aan het tweede jaar van mijn bachelor in communicatie en ik ben 2 maanden lang op stage geweest bij The Vandal. Het waren 2 leerrijke maanden vol met passie voor het wielrennen. Momenteel ben ik verantwoordelijke voor alle Franse communicatie. Mijn grootvader heeft 50 jaar lang nieuwelingen koersen georganiseerd. Ik ben daar dus echt in opgegroeid. In de loop van de jaren is het wielrennen een echte passie geworden. Ik ben maar 21 en ik ben dus gegroeid met de prestaties van Tom Boonen. Voor mij is hij (voorlopig) de beste coureur van de 21ste eeuw. Als ik een koers mag kiezen is het zonder twijfel Parijs-Roubaix. Die kasseistroken zijn gewoon legendarisch en het is de koers waarop ik het hele jaar aan het wachten ben.

Mijn mooiste fietsherinnering is op 8 april 2012. Toen Tom Boonen alleen in Roubaix aankwam na een lange solo. Ik was in de velodroom op het moment dat hij binnen kwam. Dit gevoel heb ik sindsdien nog nooit teruggevonden.

krys AKA "randonneur"

Oprichter Toon is mijn schoonbroer. Zoals wellicht bij menig familie in Vlaanderen wordt er ook bij ons duchtig over de koers geklapt. Snel werd de gemeenschappelijke interesse duidelijk en kreeg ik de kans om The Vandal mee uit te bouwen. Sindsdien doe ik vooral de productie en logistieke gedeelte. De belichaming van een sofa coureur, zo zou je mij ook wel kunnen omschrijven. Ik doe niets liever dan in de sofa uren naar Michel en José hun stem te luisteren, het gebruikelijke koersdutje doen en uiteindelijk de renner over de streep schreeuwen vanuit mijn luie zetel. Vooral in koersen zoals de Ronde van Vlaanderen. Toch de koers waar ik het meest naar uitkijk ieder jaar. Die typische Vlaamse hellingen en kasseistroken die elkaar in snel tempo opvolgen, geweldig toch. Die zorgen er ook voor dat enkel de sterkste coureurs overblijven in de finale. De echte flandriens! Die epische duels tussen de absolute toppers. Daar leeft de koers van. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen is altijd een verdiende winnaar.

about us krys

Nickname: Krystoff

Mooiste koers: De Ronde van Vlaanderen

Ultieme coureur: Wout van Aert

Favoriete The Vandal item: De Sofa Coureur T-shirt

quinten AKA "sprinteur"

Nickname: ‘Q’ (op z’n Engels)

Mooiste koers: Ronde van Vlaanderen

Ultieme coureur: Wout van Aert

Favoriete The Vandal item: KingKOM hoodie

The Vandal is een merk die me een zeer warm gevoel geeft. Want de koers in het algemeen geeft me al een warm gevoel. Je voelt dat dit een merk is met een verhaal en met een ongelooflijk grote passie voor mijn passie, de koers.
Ik ben een ‘vendeur’ pur sang en een 2 tal jaar geleden heb ik van mijn passie mijn job kunnen maken. De combinatie van het op de baan zijn, onder de mensen zijn, mensen helpen met wat ze nodig hebben en dan nog eens de passie omtrent de koers, is voor mij de ultieme combinatie om elke dag gelukkig te gaan werken. Dus deze 2 puntjes die ik net aanhaalde heeft mij ervoor doen kiezen om The Vandal nog meer ‘in the picture’ te zetten.

Mijn passie voor de fiets die begon eigenlijk ongeveer een 12 jaar geleden. Na lang voetballen, koos ik voor de koersfiets onder invloed van mij 2 beste kameraden die toen al aan wielrennen deden. In 2015 heb ik mijn laatste officiële wedstrijd gereden en stopte ik wegens een blessure aan de knie.

Maar toch is de fietsmicrobe voor altijd in mijn lichaam gebleven.

ben je op zoek naar een toffe stageplaats

of een nieuwe uitdaging?

Blijf op de hoogte van onze acties en nieuw collecties!