Nationale Feestdag 🇧🇪 Dit weekend 21% korting op de gehele collectie! Gebruik code BELGIUM21 tijdens het uitchecken.

Gratis verzending in Benelux vanaf €100. Rest van EU vanaf €150.

bomen geplant
4,232

Over ons

The Vandal – Urban & Retro Cycling Gear

“A never-ending passion for cycling.”

Ons verhaal begint in 2013. Een passie voor de koers en grafische vormgeving komen samen in een ruw idee en een eerste print. The Vandal was geboren. Begin dat jaar kwamen we op de proppen met een eerste paar t-shirts volledig geïnspireerd door de koers en de fiets. We trokken onze stoute schoenen aan en gingen langs bij enkele popup’s en fietsenwinkels uit de buurt. Toch enigszins tot onze verbazing was het direct een bescheiden succes. Sindsdien hebben we veel werk gestoken in het uitbreiden van ons dealernetwerk in binnen en buitenland en werken we samen met meer dan 50 actieve dealers van de stille Kempen tot in Curaçao.

Onze droom is om in elke Europese hoofdstad een dealer te hebben en in elk continent aanwezig te zijn om onze passie voor de fiets te verspreiden! In 2014 zag onze eerste webshop het licht. Ondertussen zitten we aan de 4de update van onze online store en is dit meer dan een volwaardig verkoopkanaal geworden.

Sinds 2014 brengen we steeds een herfst/winter en een lente/zomer collectie uit. Deze breiden we uit door meerdere limited editions en capsule collecties door het jaar heen. De collecties bevatten shirts, sweaters en accessoires voor heren, dames en kids voor tijdens en na het fietsen.

Ook brengen we elk jaar een unieke cycling kit uit.

De filosofie

Vanaf dag 1 hebben we een ecologische manier van werken nagestreefd. Het textiel dat we gebruiken is steeds 100% organisch, ecologisch en fair wear of gerecycleerd en ondersteunt met de nodige certificaten van Fair Wear en de GOTS labels. Het drukwerk gebeurt in ons eigen atelier in Borgerhout of door onze lokale partners. Daarnaast produceren we ook 100% eigen shirts in Portugal, onder dezelfde Fair Wear omstandigheden. Dit alles is voor ons van essentieel belang. Zelfs ons verpakkingsmateriaal voldoet aan onze strenge eisen. Zo werken we zelden of nooit met plastic maar met gemakkelijk te recycleren materialen. Wash cool, line dry en don’t tumble dry zijn dan ook slogans die je in al onze verzenddozen zal terug vinden.

sAMENWERKINGEN

Doorheen de jaren hebben we tal van nieuwe connecties gelegd in het wielrennen die vaak tot heel leuke samenwerkingen hebben geleid. Zo zijn we 2 seizoenen casual kledingpartner geweest van Team Veranda Willems – Crelan. Wout van Aert, het boegbeeld van de ploeg, stond zo bijna elk weekend op het podium van de cross met onze podium cap. Dit kwam tot een persoonlijk hoogte punt toen hij in zijn eerste Strade Bianche op het podium stond met onze cap. Dit moment lag aan de basis van een verdere samenwerking tussen The Vandal en Wout en zijn vrouw Sarah. 

The Vandal is ook officieel partner van Belgian Cycling, We maken in samenwerking een collectie voor de fans van onze nationale ploeg die we via onze shop verkopen.

Sinds een klein jaar zijn we ook een samenwerking aangegaan met de huidige wereldkampioen Julian Alaphilippe. Voor hem maakten we ook een merchandise collectie die net wat meer heeft dan de doorsnee fan gear. Naast het ontwerpen in samenspraak met Julian zelf, doen we hier ook het beheer en de logistieke werken voor.

The Vandal team

Toon AKA "grimpeur"

Ik ben met The Vandal gestart in de herfst van 2012 (officieel is dit 2013 geworden ;). Hiervoor was ik al een tijd bezig met het restaureren van oude raceframes die ik zandstraalde en daarna beschilderde op een onorthodoxe creatieve manier, zo is er de Gazetto Dello Sport fiets (staat momenteel in Manuvel in Lier, en de polkadot fiets die je in ons atelier kan bekijken) maar evenzeer met grafisch vormgeving. Deze 2 passies hebben er voor gezorgd dat The Vandal is uitgegroeid tot het volwaardige kledingmerk dat het de dag van vandaag is. Mijn liefde voor de fiets is tot ontluiking gekomen door mijn grootvader. Bij hem op de schoot leerde ik koersen als de Ronde en de Tour kennen en renners als Museeuw, Indurain en Röminger. Die interesse bloeide al gauw tot een passie voor zowel de fiets als de koers. Op mijn 16de bouwde ik dan mijn eerste echte koersfiets op uit oude, gekregen onderdelen en we waren vertrokken! Naast fietsreizen overal in  Europa, Marokko en Thailand probeer ik jaarlijks ook mijn kilometers te malen. Dit zowel op de gravel-, mountainbike als koersfiets. Zo staat LBL jaarlijks op het programma, net als een 5-daags MTB-weekend met de boys en ben ik niet vies van de langere gravel ritjes of kanaalknallen met TEAM O.M.

about us toon

Nickname: El Diablo De La Montagne

Mooiste koers: De Ronde Van Vlaanderen

Ultieme coureur: VDB

Favoriete The Vandal item: YeYo Cycling Kit

Michiel AKA "puncheur"

Nickname: Mitchy

Mooiste koers: Ronde Van Vlaanderen

Ultieme coureur: WVA

Favoriete The Vandal item: Lumberjack

Zolang ik het mij kan herinneren was maandag het einde van het sportweekend. Kerstmis valt mijns inziens al jaren op de veertiende zondag van het jaar, en mocht Rwanda iets dichterbij liggen was de vakantiebestemming voor 2025 al gekozen. Kortom, de koers is voor mij veel meer dan een tijdverdrijf.

Wanneer The Vandal eind 2021 een extra ploegmaat zocht, heb ik dan ook niet lang getwijfeld om mij bij het peloton aan te sluiten. Een uitgelezen kans om de koerswereld van dichterbij te leren kennen.

Mijn takenpakket bij the Vandal is heel uiteenlopend. Logistiek, productie, ontwerpen, social media. Ik help de ploeg waar nodig!

In het weekend sleutel ik zo veel mogelijk aan mijn fietsen. Op zondag eerst zelf kilometers malen en daarna in de zetel te ploffen met de koers op tv.

nils aka "rouleur"

Ondertussen al zes jaar geleden bracht, zeg maar het lot, Toon en zijn The Vandal op mijn pad. We kenden elkaar al wel lang voordien van bij de scouts en gemeenschappelijke vrienden. Ik begon mondjesmaat Toon te verlichten van wat taken zoals sociale media en webshoporders maken tijdens zijn vakantie. Ondertussen hebben we samen al vele waters doorzwommen of misschien eerder veel koersen overleefd! Koers is voor mij nostalgie en kameraadschap. Samen koers kijken en de emoties die daarmee gepaard gaan, vind ik één van de mooiere dingen in het leven. Tom Boonen op de velodroom in Parijs-Roubaix zien verliezen was een ervaring die ik deelde met mijn beste vrienden en die mij altijd zal bijblijven.

about us nils

Nickname: diecie

Mooiste koers: Strade Bianche

Ultieme coureur: Tom Boonen

Favoriete The Vandal item: Sofa Coureur joggingbroek

about us simon

Nickname: Dukechni

Mooiste koers: Parijs-Roubaix

Ultieme coureur: Tom Boonen

Favoriete The Vandal item: De VDB t-shirt

 

SIMON AKA “BAROUDEUR”

In 2019 was ik bezig aan het tweede jaar van mijn bachelor in communicatie en ik ben 2 maanden lang op stage geweest bij The Vandal. Het waren 2 leerrijke maanden vol met passie voor het wielrennen. Momenteel ben ik verantwoordelijke voor alle Franse communicatie. Mijn grootvader heeft 50 jaar lang nieuwelingen koersen georganiseerd. Ik ben daar dus echt in opgegroeid. In de loop van de jaren is het wielrennen een echte passie geworden. Ik ben maar 21 en ik ben dus gegroeid met de prestaties van Tom Boonen. Voor mij is hij (voorlopig) de beste coureur van de 21ste eeuw. Als ik een koers mag kiezen is het zonder twijfel Parijs-Roubaix. Die kasseistroken zijn gewoon legendarisch en het is de koers waarop ik het hele jaar aan het wachten ben.

Mijn mooiste fietsherinnering is op 8 april 2012. Toen Tom Boonen alleen in Roubaix aankwam na een lange solo. Ik was in de velodroom op het moment dat hij binnen kwam. Dit gevoel heb ik sindsdien nog nooit teruggevonden.

Matthias AKA "randonneur"

Sinds 11 juli 1998, toen Tom Steels in de tour als eerste over de streep rolde in Dublin is mijn passie voor de koers begonnen. De Belgische tricolore met de armen in de lucht is immers het mooiste koersbeeld dat er is. Ik knipte die zomer de vingertoppen van mijn moeders handschoenen en vond een oversized koerstruitje en won zo elke dag denkbeeldige sprints in onze straat. The Vandal heeft nog steeds datzelfde jeugdige enthousiasme om deze passie naar buiten te brengen en daarom wilde ik hier graag deel van uitmaken.

Mijn taken bij The Vandal gaan van het bedrukken van de kledij tot het brainstormen over events en alles wat daartussenin ligt.

In mijn vrije tijd rij ik nog steeds denkbeeldige sprints, al kan ik nu rekenen op mijn 5 jarige lead out.

Nickname: Matthi

Mooiste koers: Parijs- Roubaix

Ultieme coureur: Tom Steels

Favoriete The Vandal item: Molteni team car Sweater

Nickname: Rikki

Mooiste koers:

Ronde Van Vlaanderen & Parijs Roubaix

Ultieme coureur: Tom Boonen

Favoriete The Vandal item:

Sofa coureur joggingbroek & Adventure bodywarmer (en dan nog de combinatie)

RIK AKA “SPRINTEUR”

In mijn jeugdjaren heb ik enkele jaren gekoerst en heb altijd de passie en liefde voor de fiets gehad. Toen ik door 2 zware valpartijen bij de junioren rugklachten kreeg, wist ik dat een professionele carrière niet aan de orde was en besloot ik om te focussen op mijn studies, internationaal ondernemen. Tijdens mijn studies besloot ik om in de wielerbranche te blijven en heb ik het geluk gehad om voor enkele toonaangevende bedrijven binnen de branche te werken. Toen ik Toon zijn visie en groeiplannen hoorde, besloten we om samen te werken. Zo werken we sinds eind 2021 samen om The Vandal verder internationaal en nationaal op de kaart te zetten.

Mijn liefde voor de fiets begon al als klein jongetje, naar de TDF kijken, nadien de koers narijden met de kameraden in de wijk. Fietsen betekende vrijheid en kameraadschap. Nooit een saai moment op de fiets en soms elkaar eens doen afzien. 

ben je op zoek naar een toffe stageplaats

of een nieuwe uitdaging?

Blijf op de hoogte van onze acties en nieuw collecties!