Nationale Feestdag 🇧🇪 Dit weekend 21% korting op de gehele collectie! Gebruik code BELGIUM21 tijdens het uitchecken.

Gratis verzending in Benelux vanaf €100. Rest van EU vanaf €150.

bomen geplant
4,287

Le Grand Départ

“Time flies when you’re having fun.” Dat is eigenlijk wel een understatement voor wat de voorbije vijf jaar als een afdaling “full gas” aanvoelde. Soms bijtrappen op het buitenblad, maar soms ook even alles moeten dichtgooien in de bochten. Ergens laverend tussen tenen krullend stressvol en met volle teugen genieten van de snelheid en de suizende wind in de oren.

Mijn liefde voor fietsen, de koers en zijn helden van het asfalt, zijn zoals veel Vlaamse kinderen vervlochten met familiemomenten. Samen met vader, nonkels, broers, neven en vrienden kijken naar wat later legendarische ritten en rondes bleken. Als kind van de jaren ’90 herinner ik me bijvoorbeeld de één-tegen-één gevechten tussen Indurain en Tony Röminger. Waarvan die laatste in 1993 de gouden trui wint in la Vuelta en later ook de bolletjestrui in de Tour de France verovert. Epische gevechten van klimmers tegen het hooggebergte of hardrijders tegen de klok. Die zullen mij altijd bijblijven. Door hen ben ik zelf beginnen fietsen en naar cols en bergen beginnen verlangen.

De ambacht van het drukken leerde ik in de middelbare school. Omdat ik op creatief vlak nog veel wilde bijleren, ging ik aan St. Lucas in Gent grafische vormgeving studeren. De tijd van mijn leven. Daar is de naam The Vandal trouwens het eerst opgedoken. Dan nog enkel in de vorm van hippe stencils op saaie muren. De liefde voor de fiets en alles daarrond was echter nooit veraf. De theorie van de studies werd nadien in de praktijk omgezet bij Shanti Productions in Antwerpen. Ontwerpen en textiel bedrukken werden mijn dagelijkse bezigheid. Het duurde dan ook niet lang voordat mijn passie en mijn werk elkaar vonden. Eerst nog met custom beschilderde fietsen, zelf gemaakte fietsstuurgeweien en buitenbandsleutelhangers. Snel nadien met enkele eerste ontwerpen over de fiets, de koers en zijn iconische helden. Ze verkochten goed. Familie en vrienden waren enthousiast en ik kreeg de smaak te pakken. Het duurde niet lang tot ik er een naam op plakte. The Vandal was geboren. We schrijven dan ergens in het jaar 2013.

Met een klein hartje bezocht ik wat winkels waarvan ik dacht dat ze misschien wel interesse zouden hebben. Enkele fietswinkels zoals Rijwielen Smets in Deurne of een conceptstore “avant la lettre” Talent in de Buurt, in de straat waar ik toen woonde. Zij zagen wel iets in mij en gaven mij het nodige zelfvertrouwen om hiermee verder te gaan. Meer en meer mensen kruisten mijn pad die potentieel zagen in mijn idee en in The Vandal geloofden. Een merk dat zich specifiek op de koersliefhebber richtte bestond nog niet. Via via kwam ik in contact met koerslegendes zoals Johan Museeuw of startende profs zoals Kris Boeckmans. Het parcours van The Vandal begon vorm te krijgen. De krijtlijnen waren uitgezet.

Een merk in de markt zetten met een bescheiden budget betekent vooral hard werken. Zelf een webshop starten, nieuwe retailerklanten zoeken, ontwerpen maken, marketing, productie, orders inpakken,…  Alles zelf doen en allemaal vaak na de uren en nog vaker dan gewild tot in de vroege uurtjes. Tegelijkertijd maakte ik ook ontwerpen op maat voor allerhande gelegenheden. Van de traditionele vrijgezellenfeest T-shirts tot professionele bedrijfskledij en sponsormateriaal.

the vandal team

Na minstens twee jaar een fulltime job en een eigen zaak te combineren, besliste ik in 2016 de grote stap richting fulltime ondernemerschap te zetten. The Vandal kreeg vanaf dan mijn onverdeelde tijd en aandacht en dat zorgde er voor dat de groei nog versnelde. In 2018 verhuisde The Vandal van waar het allemaal begon, mijn garage, naar een nieuwe professionele werkplek in Borgerhout. The Vandal is ondertussen ook een echt team geworden. Samen met Nils en Krys timmeren we aan de toekomst van The Vandal. Een kledingmerk met sterke waarden voor de fiets minnende mens. Van occasionele fietser of fietspendelaar tot koersfanaat of fiets omnivoor!

The Vandal – A Never Ending Passion for Cycling

Share this post

Blijf op de hoogte van onze acties en nieuw collecties!